CD tipy 2

Další poslechové tipy z nových nahrávek. Tentokrát pestřejší, od renesance po současnost, a s video ukázkami!


Michal Rataj - Jaromír Typlt
Škrábanice / Scribbles
Michal Rataj, Jaromír Typlt. 1 CD, Polí5 EPP 066-2.

1. Chybný závěr – 2. Nahradit nebo smazat – 3. V ohybu stránky – 4. Pozdější přepis – 5. Vráceno zpět – 6. Na cáru novin – 7. Asi odjinud – 8. Prodřené naskrz – 9. U horního okraje – 10. Nečitelná zmínka – 11. Ze čtyř útržků – 12. A vykřičníky – 13. Hned seškrtáno

                                      Michal Rataj, Jaromír Typlt

Je dobré rozšiřovat si obzory a nehnípat se jen v tom, co bylo. Takže... současná hudba! Myslím, že není třeba hned ztuhnout a s úšklebkem či ironickou poznámkou o nesrozumitelnosti se k téhle desce otočit zády. Doporučuji spíš soustředit se a vnitřně otevřít, protože tohle CD za to stojí. Společný projekt Michala Rataje a Jaromíra Typlta s názvem Škrábanice zazněl poprvé jako zvukově-textová improvizace s využitím čtyřkanálového zvuku v roce 2009 v Praze. Předností předkládaného text-sound-CD je možnost soustředit se skutečně pouze na "text" a "hudbu" (hlas se často stává zvukem a zvuk přejímá funkci hlasu). Jak uvádějí autoři: "Posluchač Škrábanice vstupuje do jakéhosi 'ozvučeného rukopisu' plného škrtů, přepisů, zkusmo nahozených skic a nerozluštitelných poznámek na okraj." Mezi nástroji se objeví zvukové předměty, mbira, akustická baskytara, live electronics a samozřejmě hlas.
Skladatel Michal Rataj se věnuje zejména elektroakustické a instrumentální tvorbě, má zkušenosti s psaním hudby k rozhlasovým hrám a filmům (Rodina je základ státu, série České století), Jaromír Typlt vydal několik básní a próz (např. Opakem o překot, Že ne zas až, Stisk) a soustředí se na experimenty s přesahy psaného slova do dalších uměleckých forem.


michalrataj.com

typlt.cz

http://polipet.cz/titul.php?id=10343








Myung Whun Chung
Piano

Myung Whun Chung. 1 CD, ECM New Series 2342.

Dirigent a pianista Myung Whun Chung patří k osobnostem, s nimiž se každá hudební produkce stává posvátnou chvílí. V jeho dirigování se pojí úcta a porozumění skladateli, koncentrace, kterou bych nazvala skoro až kontemplací, s přesností, pevnou rukou a úsporností. Čili na koncertě před vámi nebude v popředí povlávat černá hrouda ve vleku vlastních emocí. Jenže když zavřete oči, těch emocí je tam tolik, že se vám z toho možná zatočí hlava. Jak to dělá, možná neví ani on sám. Nahrávka nazvaná jednoduše Piano je Chungovým sólovým klavírním debutem, který má být jeho dárkem mladému publiku a zároveň poděkováním všem, kdo mají stejně jako on rádi uvedenou hudbu. Na desce je nahráno deset notoricky známých skladeb R. Schumanna, F. Chopina, W. A. Mozarta, F. Schuberta a P. I. Čajkovského (Podzimní píseň, za niž byl v roce 1974 oceněn na Čajkovského soutěži) včetně Beethovenovy "Elišky" a Debussyho Clair de Lune.




(Totéž video s angl. tit.: https://www.youtube.com/watch?v=uTlbefa31SA)

A French Baroque Diva
Arias for Marie Fel
Carolyn Sampson, Ex Cathedra, Jeffrey Skidmore. 1 CD / Download, Hyperion, CDA68035.

Byla rozkošná, nespoutaná, okouzlující. Slavná francouzská sopranistka Marie Fel debutovala v roce 1734, zcela příznačně v roli Venuše. Svou první velkou příležitost dostala o jedenáct let později v Rameauově opeře Platée a po tomto zlomovém okamžiku dostávala skoro už jen hlavní role. Kromě toho vystupovala také koncertně v duchovních skladbách, které se provozovaly místo opery v dobách náboženských svátků. Marie Fel se naučila bravurně zvládat italský pěvecký styl (byla dokonce přirovnána k Händelově primadoně Faustině Bordoni) a její hlas učaroval nejednomu skladateli. Prezentovaná nahrávka jde po stopách této velké umělkyně a představuje nám její bohatý repertoár, který určitě stojí za poznání (např. Salve regina J. J. Rousseaua, které bylo napsáno přímo pro ni, dále Mondoville, Lalande, Rameau, Fiocco, Lacoste). Carolyn Sampson by měla být pro desku vhodnou kandidátkou. Patří dnes k uznávaným interpretkám staré hudby a k jejímu projevu patří i ženský šarm a roztomilost. Dirigent Jeffrey Skidmore dokáže se svým souborem pojmout repertoár od 12. st. po současnost, francouzskou hudbu preferuje, takže by mohlo jít o příjemně objevný poslech. 

Video k nahrávce:



Ukázka umění Carolyn Sampson:


 

Archduke Rudolph
Music for Clarinet and Piano

Luigi Magistrelli, Claudia Bracco. 1 CD, Brilliant Classics 94952. 

Luigi Magistrelli vyučuje hru na klarinet na Milánské konzervatoři, je majitelem sbírky 260 klarinetů a nestačí mu hudbu "jen" interpretovat. Jeho hráčské umění si můžeme ověřit třeba na zdařilém CD, které nahrál s Jiřím Krejčím a violoncellistou Petrem Hejným v roce 1999 v Praze pro Arta Records. Jedná se o skladby Jana Zacha a J. K. Vaňhala pro dva klarinety. Na své nové desce představuje s pianistkou Claudií Bracco osobnost arcivévody Rudolfa Jana (1788 - 1831), který byl nejen milovníkem hudby, přítelem, žákem a mecenášem L. van Beethovena, ale i schopným komponistou (a dvanáct let olomouckým arcibiskupem). Magistrelli prostudoval v archivech Rudolfovy klarinetové skladby (sonáty, variace, tance) a rekonstruoval, co bylo třeba. Díky tomu se na CD objeví také několik světových premiér. Hudebně nelze čekat žádné výboje, spíš kvalitní dobovou produkci (sonáty, variace, tance) ovlivněnou Rudolfovým geniálním učitelem.

 
From Spain to Eternity.
The Sacred Polyphony of El Greco's Toledo
Ensemble Plus Ultra, 1 CD / Download, Deutsche Grammophon Archiv Produktion 0289 479 2610 8.

Britský soubor Ensemble Plus Ultra se zhlédl ve španělské hudbě. Za svůj komplet 10 CD s hudbou Tomáse Luise de Victorii (DG Archiv Produktion) získal v roce 2012 prestižní Gramophone Award. Ansámbl byl založen v roce 2001 s cílem provádět historicky poučenou interpretaci renesančních liturgických děl. Nyní předkládá nahrávku věnovanou 400. výročí úmrtí El Greca se skladbami autorů, kteří kdy měli co dočinění s Toledem, městem, v němž tento malíř strávil 37 let. Časově by do Grecova období pasoval asi nejlépe Alonso de Tejeda. Na snímku zazní také hudba Cristóbala de Moralese, Francisca Guerrery, velkého skladatele duchovní hudby 2. pol. 16. st., z jehož moteta Prudentes Virgines vychází pětihlasá mše Alonsa Loba. Díky úzké spolupráci ansámblu s muzikology se na CD objeví i světové premiéry.

Oblíbené příspěvky