Seznamte se: En Arché



Komorní sbor En Arché funguje skoro už dvacet let. Jeho členy jsou amatérští zpěváci, nadšenci, kteří se repertoárově zaměřují především na díla duchovního rázu. Bystřejší z vás už teď možná napadlo (ne, já mezi vás nepatřím, mně to museli říct), že s tím souvisí i název souboru. "En archē ēn ho Lógos" jsou totiž první slova Janova evangelia, tedy "Na počátku bylo slovo". Podle zakladatele a sbormistra Vojtěcha Jouzy je v pojmenování souboru skryt ještě další odkaz, protože "amatérští zpěváci začínají stále od začátku a sbormistr si často připadá jako Sysifos s věčným balvanem..."
Pomineme-li tuto nadsázku, sbor En Arché je na tom ve skutečnosti velmi dobře a může si dovolit zpívat náročné skladby J. S. Bacha, B. Brittena či I. Stravinského. Ostatně, kdo se setkal s muzikanstvím Vojtěcha Jouzy (hobojista České filharmonie, um. vedoucí Pražského barokního souboru, sbormistr plzeňského sboru Česká píseň, absolvent oboru dirigování na AMU), není tím nijak překvapen.
En Arché si můžeme poslechnout třeba na CD ve skladbách F. X. Thuriho (*1939), avšak nejlepší a doporučeníhodné je vypravit se na koncert. Svou jubilejní 20. sezonu oslaví sbor mj. účastí na České mši vánoční J. J. Ryby s Českou filharmonií za řízení Jiřího Bělohlávka, 21. října zazpívá při koncertě na paměť obětem holocaustu díla L. Bernsteina, Viktora Ullmanna (zemřel r. 1944 v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau), 27. 1. 2015 provede Mozartovo Requiem (ano, není to jen den skladatelových narozenin, ale příští rok také 70. výročí osobození Osvětimi). 
 
 
 

Oblíbené příspěvky