CD tipy 7

Barbara Hannigan (c) Musacchio Ianniello

Crazy Girl Crazy. Barbara Hannigan



Barbara Hannigan, Ludwig Orchestra. 1 CD Alpha 293D.

Nahrávka pěvkyně Barbary Hannigan, která se zde nově prezentuje i v roli dirigentky. Snad se k ní příliš vznešené slovo pěvkyně ani nehodí. Specialistka na hudbu 20. a 21. století udivuje publikum už delší dobu tím, co a jak dokáže zazpívat. Nejde jen o hlas, s nímž dokáže v podstatě cokoli, co si soudobí autoři vymyslí, ale také o prezentaci, v níž je úžasně svá. Před jejími výkony nelze než smeknout, ať už s hudbou, kterou interpretuje, souzníme či nikoli. Na tomto snímku se ale netřeba obávat: Luciano Berio (Sequenza III), Alban Berg (Lulu Suite), Georg Gershwin (Girl Crazy Suite, arr. Bill Eliott, Barbara Hannigan). K nahrávce je připojeno i DVD s dokumentem o vzniku tohoto počinu, který by měl být začátkem spolupráce labelu Alpha s touto umělkyní.
 
 

 

Mozart. Piano Concertos No. 20 & 12
 

        
Jan Bartoš, Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek. 1 CD Supraphon SU 4234-2.


Tak tohle se opravdu povedlo a nemyslím to ironicky. Jan Bartoš oplývá vysokou hudební inteligencí, jež by mu mohl leckdo závidět. Kde jinde ji nejlépe projevit než právě v klasicismu a Mozartovi. Tady se nelze za nic schovat, tady se vždycky ukáže, jak to s interpretací daného umělce skutečně je. Jan Bartoš ji má, nebojím se říci, na světové úrovni. V kombinaci s pro mě nezaměnitelným zvukem České filharmonie je snímek pozoruhodný. (Nechápu, skutečně nechápu, proč se tento pianista doposud neobjevil v klavírní řadě FOK.)

 

Evgeny Kissin. Beethoven
 
Evgeny Kissin. 2 CD/Download Deutsche Grammophon 0289 479 7581 6.

 
U příležitosti podpisu nové exkluzivní smlouvy s labelem DG, k němuž dochází s odstupem 25 let, vychází slavnému pianistovi sólová nahrávka. Skládá se z různých live záznamů sonát č. 3, 14, 23, 26, 32 a 32 klavírních variací c moll WoO 80. Kissinova interpretace je svěží, plná vervy, vášně, skoro až živočišnosti, v kombinaci s mužnou něhou. Jedním slovem: zralost.

 



Hildegarde von Bingen. Ego sum homo
 
 
Tiburtina Ensemble, Barbora Kabátková. 1 CD Ricercar RIC 383.

Soubor Tiburtina stojí vždycky za pozornost. Zajímavé hlasy, osobitá interpretace a k tomu dobový instrumentář. Tento program dámy dlouho provozovaly koncertně, takže na snímek se dostává v příjemně usazené podobě.

 

Brahms: The Piano Trios.

Yo-Yo Ma, Emanuel Ax, Leonidas Kavakos. 2CD Sony Classical 88985407292.

Brahms v podání této trojice určitě bude stát za poslech. Těmto interpretům nechybí nadhled, velkorysost a oddanost hudbě, mistrovská lehkost. Divila bych se, kdyby to k Brahmsovi neladilo.

 

 

Oblíbené příspěvky